Apartmani - otok Rab

Otok Rab

Zemljopisni podaci

Otok Rab se nalazi na sjevernijem dijelu Hrvatske strane Jadranskog mora i pripada kvarnerskoj otočkoj skupini. Smješten je između 44° 41´ i 44° 51´ sjeverne zemljopisne širine i između 14° 40´ i 14° 53´ istočne zemljopisne dužine. Zajedno s manjim otočićima površina otoka Raba iznosi 86,14 km2. Smjer protezanja otoka je u pravcu sjeverozapad-jugoistok i u tom smjeru duljina mu je 22 km. Najveća širina otoka je 11 km, a najmanja 3 km. Od kopna otok Rab odijeljen je Velebitskim kanalom. Najmanja udaljenost od kopna je 1800 m. U neposrednoj blizini samog otoka Raba nalaze se mnogi otočići, a veći od njih su Goli, Grgur, Maman, Laganj veli, Laganj mali, Dolfin, Trstenik, Dolin i Sv. Juraj.

Klima

Rab ima tzv. "jadranski tip" mediteranske klime s ugodnom toplim ljetima i blagim zimama. Za takvu klimu Rab zahvaljuje brdskom lancu Kamenjak koji ga štiti od hladne bure u zimskim i proljetnim mjesecima. Osim bure, s jugoistoka uglavnom u jesen puše topao i vlažan vjetar - jugo, koji redovito donosi kišu. U ljetnim mjesecima preko dana obično puše maestral, ugodni povjetarac koji ublažava ljetnu sparinu. Ostali vjetrovi i oluje rijetka su pojava. Broj sunčanih sati godišnje u prosjeku iznosi 2417, dok je vrlo malen broj oblačnih dana. Povoljna temperatura mora za kupanje koja iznosi 20°C, prevladava od svibnja do listopada. Srednja godišnja temperatura mora iznosi 16,7°C.

Jadransko more

U nizu krasota, kojima je priroda obdarila otok Rab, među prvim mjestima zauzima modri plavetni Jadran. On ga odasvud opkoljuje, uvlačeći se u njegovo kopno tvoreći pri tom mnoštvo lijepih većih i manjih uvala. Jadransko more čovjeka očarava kad je mirno, zadivljuje ga kad je uzburkano. Njemu se čovjek divi kad ga s obale motri, kad se njime vozi ili kad uranja u njegove bistre osvježavajuće valove.

Malo tko može točno odrediti boju Jadranskog mora. Nekad je tamnomodro, drugi put zelenkastomodro. Ono se neprekidno u ovisnosti o dobu dana, o kutu upada sunčevih zraka, prelijeva u tisuću nijansi. Ali uvijek tako lijepo i neponovljivo.

Zašto ljetovati na Rabu?

Rab, jedan od najšumovitijih otoka sa čak tristo izvora vode, prava je izložba vegetacije. Park Komrčar, koji se nalazi neposredno uz stari grad i u kojem rastu zajedno lovor i jablan, bor, stoljetna agava, ... ponos je Raba. Gradić Rab opasan je srednjovjekovnim zidinama, svojim romaničkim zvonicima, crkvama i čistim plažama. Ljeti, Rapske ulice pune su života i trgovima vlada vreva. Ali na Rabu je moguć i bijeg. Bijeg u prirodu, bijeg na samotnu plažu, bijeg u nezaboravne trenutke predaha. Ovdje ćete otkriti netaknutu prirodu, privući će vas radost novog jutra i susreta sa životom o kakvom ste nekad slušali, ali ga u strci za vremenom, za novcem i samim sobom niste imali priliku iskusiti. Na Rabu se isprepliću staro i novo. Otok živi svojim negdašnjim ritmom. Okružen morem, otrgnut od kopna, povezan samo brodovima, on od civilizacije uzima samo ono što mu je potrebno. Odbacujući pri tom svaku strku, napetosti i gužvu.

Srednje temperature zraka i mora u °C

Mjesec V VI VII VIII IX X
Zrak 17,5 21,8 23,5 23,4 19,9 16,3
More 17,3 21,1 23,4 23,9 22,6 18,3

 

Interesantni linkovi

Korisne informacije
Prognoza vremena za Hrvatsku za danas (Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske)
Prognoza vremena za Hrvatsku za sutra (Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske)
Tečajna lista (Hrvatska narodna banka)

E-mail: info@malvina.hr

Za sve dodatne informacije nazovite nas ili nam pošaljite e-mail.

 

Otok Rab, apartmani, privatni smještaj, apartmani na otoku Rabu, kuće za odmor, odmor na Rabu, ljetovanje, apartman

Početna stranica | Dobro došli | Apartman u prizemlju
Apartman na prvom katu | Otok Rab | Putokaz